Ο Σύλλογος το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μια σειρά πρωτοβουλιών που λόγω του τεράστιου όγκου δουλειάς απαιτείται η συμμετοχή και βοήθεια όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων.

 

  • Δημιουργία Αρχείου:

Έχει αρχίσει η συγκέντρωση υλικού για τη δημιουργία Αρχείου του Συλλόγου. Οτιδήποτε σχετίζεται με το μακρόχρονο βίο του Συλλόγου είναι απαραίτητο να συγκεντρωθεί και στη πορεία του χρόνου να αρχειοθετηθεί. Καταρχήν όμως πρέπει να διασωθεί και να συγκεντρωθεί υλικό 35 συνολικά ετών. Εκδόσεις ημερολογίων, ατζέντας, φωτογραφίες εκδηλώσεων του Συλλόγου (χοροεσπερίδες, κοπή πίτας, εκδρομές, εκδηλώσεις στο χωριό και στα Γιάννενα), έντυπο υλικό όπως προσκλήσεις καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σχετίζεται με την ιστορία του Συλλόγου.

  • Λαογραφική-Ιστορική καταγραφή:

Απώτερος στόχος είναι η συλλογική μνήμη του τόπου μας να γίνει κτήμα και των επόμενων γενεών. Να δημιουργηθεί μια νέου τύπου βιωματική σχέση των νέων ανθρώπων με το χωριό. Στόχος μας είναι να διασωθούν ιστορικά, κοινωνικά, και πολιτιστικά στοιχεία του χωριού μας.

Στη προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη:

  1. Η καταγραφή μέσω συνεντεύξεων οποιασδήποτε πτυχής της ζωής των συγχωριανών μας τον αιώνα που πέρασε.
  2. Η ψηφιοποίηση των παλιών φωτογραφιών που αφορούν τη ζωή των συγχωριανών μας.
  3. Η ψηφιοποίηση παλιών εγγράφων (διαθήκες-προικοσύμφωνα) που έχουν πολλές φορές σημαντικά στοιχεία για την κοινωνική ζωή του τόπου μας.
  4. Η δημιουργία γενεαλογικών δέντρων των οικογενειών του χωριού.
  5. Η συγκέντρωση οποιασδήποτε πληροφορίας και ιστορικής πηγής που να αφορά την ιστορία του χωριού από την εποχή που ονομαζόταν Δοβίσδιανα μέχρι και σήμερα, πληροφορίες για τα τοπωνύμια του χωριού κ.λ.π.

 

 


 

Ο καθένας μπορεί να αναλάβει έναν όγκο δουλειάς ξεκινώντας από το συγγενικό του περιβάλλον. Σκανάρισμα οικογενειακών φωτογραφιών και κατηγοριοποίησή τους, συνεντεύξεις στους παππούδες, γιαγιάδες, γονείς με τη χρήση μιας βιντεοκάμερας ή ενός μικροφώνου ή ακόμα και ενός κινητού τηλεφώνου, σκανάρισμα παλιών εγγράφων, αναζήτηση αναφορών του χωριού στη βιβλιογραφία (που αναφέρεται το όνομα του χωριού «Δοβίσδιανα-Χαλάσματα-Προσήλιο» στους περιηγητές, σε επίσημα κρατικά κείμενα, σε ιστορικά βιβλία και ιστορικές πηγές κ.λ.π).

Ελπίδα μας είναι μετά από ολοκληρωμένη και σωστή δουλειά να καταφέρουμε να εκδώσουμε ένα ιστορικό λεύκωμα καθώς και ένα βιβλίο με την ιστορία του χωριού που είναι ιδρυτικός καταστατικός σκοπός του Συλλόγου.

  • Τράπεζα Αίματος:

Ο Σύλλογος εδώ και πολλά χρόνια είχε αναλάβει τη δημιουργία Τράπεζας αίματος που τα τελευταία χρόνια είχε αδρανήσει. Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί Προσηλιώτες είναι αιμοδότες και δεν γνωρίζουν την ύπαρξη της Τράπεζας που πολλές φορές φάνηκε χρήσιμη σε πολλούς συγχωριανούς μας. Ο Σύλλογος παροτρύνει τα μέλη του να γίνουν εθελοντές αιμοδότες και να ενισχύσουν την Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου του χωριού.

  • Οκονομική Ενίσχυση - Στήριξη συλλόγου

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου προϋποθέτουν δύο βασικά πράγματα. Την ενεργό συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων αλλά και την οικονομική δυνατότητα του Συλλόγου ώστε να μπορεί να φέρνει σε πέρας μια σειρά δραστηριοτήτων που δυστυχώς έχουν κόστος. Τα τελευταία χρόνια τα οικονομικά του Συλλόγου έχουν πάρει την κατηφόρα και αυτό γιατί ο Σύλλογος συνέχισε αδιάλειπτα  να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα μέλη του και στο χωριό. Όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει οικονομικά και την ετήσια χοροεσπερίδα αλλά και πληθώρα δραστηριοτήτων. Πραγματοποιεί την ετήσια κοπή πίτας στο χωριό για τους ανθρώπους που ζουν εκεί ενώ μοιράζει και δωρεάν το ημερολόγιο στους κατοίκους του χωριού. Κατά καιρούς έχει ενισχύσει το καφενείο με την αγορά μόνιμου εξοπλισμού (καρέκλες, τραπέζια, ηχοσύστημα, ψυγείο κ.λ.π) ενώ πρόσφατα ενίσχυσε γενναιόδωρα το έργο της εκκλησιαστικής επιτροπής του χωριού με το ποσό των €4.500 για την ανάπλαση της Παναγιάς. Τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει με μεγάλη επιτυχία τη καθιερωμένη πλέον πρωτομαγιάτικη εκδήλωση στην Αγία Παρασκευή στην οποία παρέχει δωρεάν το φαγητό.
Η μοναδική πηγή εσόδων όλα αυτά τα χρόνια είναι οι ίδιοι οι Προσηλιώτες και οι φίλοι του χωριού και του Συλλόγου. Κυρίως τα έσοδα προέρχονται από την έκδοση του ημερολογίου και από την εφάπαξ ετήσια εισφορά των μελών που είναι €10.
Ο Σύλλογος καλεί όλους να στηρίξουν οικονομικά ο καθένας σύμφωνα με τις δυνατότητές του την προσπάθεια αναγέννησης του Συλλόγου. Η ύπαρξη του Συλλόγου τα επόμενα χρόνια προϋποθέτει δυστυχώς και την οικονομική του ευημερία.