Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 09:11

Καθεδρικός Ναός Αγίου Βλασίου

Α. Καθεδρικός Ναός Αγίου Βλασίου

Ο Ναός είναι κτισμένος στα ερείπια του παλιού Μοναστηριού. Από λιθόγλυπτες επιγραφές που υπάρχουν στο υπέρθυρο της κυρίας εισόδου και στον γωνιαίο λίθο της Ν.Δ. πλευράς προκύπτει ότι κτίσθηκε από τις 15/7/1879 μέχρι το 1883 (6/7/1883) επί Μητροπολίτη Σοφρώνιου Χρηστίδη. Οι διαστάσεις του Ναού είναι 18,90μ. μήκος και 11,30μ. πλάτος (περίπου 213τ.μ.). Ο προαύλιος χώρος 14,30μ. μήκος και 6μ. πλάτος (περίπου 86τ.μ.). Διαθέτει βοηθητικό χώρο (λεβητοστάσιο, παλαιό Οστεοφυλάκιο) περίπου 32τ.μ. καθώς και περιβάλλον χώρο (παλαιό Νεκροταφείο περικλειόμενο με πέτρινο τοίχο) όπου υπήρχε και το παλαιό Ηρώο συνολικού εμβαδού περίπου 1.000τ.μ.

Ο Ναός έχει ρυθμό Βασιλικής, τρίκλητος και εσωτερικά αποτελείται από τον Νάρθηκα (πρόναο), κυρίως Ναό και Ιερό Βήμα. Τα τρία κλίτη χωρίζονται μεταξύ τους με έξι κυλινδρικές κολώνες και δύο τετράγωνες που καταλήγουν σε άτυπα τετράγωνα κιονόκρανα που συνδέονται μεταξύ τους με αψίδες (καμάρες) που καταλήγουν σε δώδεκα τυφλούς θόλους. Έχει ύψος περίπου 7μ. και περιμετρικά σε ύψος έξι μέτρων έχει δεκατέσσερα ορθογώνια παράθυρα με σιδεριές. επιπλέον στην Ανατολική πλευρά επάνω από την κόγχη του Ιερού Βήματος έχει ένα στρογγυλό μικρό παράθυρο με σιδερένιο Σταυρό και στην Δυτική πλευρά ένα μικρό παράθυρο σε σχήμα Σταυρού. Έχει δύο εισόδους: Την κύρια είσοδο στην Ν. πλευρά και μία στην Δυτ. πλευρά (έξοδος από τον Νάρθηκα). Επάνω από τον Νάρθηκα υπάρχει Υπερώο που παλιά χρησιμοποιούνταν ως Γυναικωνίτης είτε σαν σχολείο. Ο Ναός είναι πέτρινος με τετράρικτη στέγη καλυμμένη με μαυρόπλακες.

Τιμάται στο όνομα του Αγίου Βλασίου, Επισκόπου Σεβαστείας του Πόντου Μικράς Ασίας, που έζησε το 316μ.Χ. Υπήρξε ιατρός χωρίς αμοιβή και έκανε πολλά θαύματα θεραπειών ασθενειών του λαιμού και του λάρυγγα. Επίσης είναι προστάτης των κτηνοτρόφων διότι θεράπευε και εξημέρωνε τα ζώα. Εορτάζει και πανηγυρίζει στις 11 Φεβρουαρίου. Παλαιότερα γινότανε ημερήσιο πανηγύρι ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών, ακόμη και με χιόνια ο κόσμος χόρευε στην κεντρική πλατεία γύρω από τον Πλάτανο (Αμπέλι λεγόταν τότε, διότι προφανώς παλαιότερα ήταν αμπέλι του Μοναστηριού)

Στις μέρες μας, κάθε 11 Φλεβάρη δεκάδες Προσηλιώτες και Προσηλιώτισσες παρευρίσκονται στο χωριό για την εορτή του προστάτη του Προσηλίου Αγίου Βλασίου. Ο Σύλλογος του χωριού με αυτή την αφορμή κόβει την βασιλόπιτά του προς τιμή των λιγοστών εναπομεινάντων μόνιμων κατοίκων του χωριού. Όταν η μέρα πέφτει σε Σαββατοκύριακο διοργανώνεται και το παραδοσιακό ημερήσιο γλέντι στο Κοινοτικό καφενείο του χωριού.

Β. Μύλοι Αγίου Βλασίου (Υδρόμυλοι)

Η Εκκλησία είχε τους παρακάτω Βακούφικους Μύλους (στοιχεία αναλυτικότερα στην ξεχωριστή ενότητα "Νερόμυλοι")

α) Μύλος στο "Κουτσόμυλο, β) Μύλος στη θέση "Ντουβιάκα" , γ) Μύλος στη θέση "κανάλι Κυργιάκη", δ) Μύλος στη θέση "Μιάλτσα

Γ. Διακονήσαντες Ιερείς

- Παπα Χρήστος Παπαντωνίου από Χουλιαράδες

- Παπα Βασίλης Νικολάου, πατέρας του Παπα Ζάχου

- Παπα Στέργιος Παπαγεωργίου

- Παπα Γεώργιος Χρ. Παπαγεωργίου

- Παπα Ζαχαρίας Νικολάου ή Παπαβασιλείου

- Χρήστος Γ. Μασούρας

- Παπα Χρήστος Παπαδημητρίου, εφημέριος Παλαιοχωρίου

- Παπα Γιώργησ Πόσιος (τα περισσότερα χρόνια στο Κοντοβράκι-σημερινή Δαφνούλα)

- Παπα Βάσιος Ρώιμπας από Παλαιοχώρι

- Παπα Γεωργούλας από Χαροκόπι

- Παπα Δημήτριος Χρ. Πέτσιος (Παπα Μήτσος- Απεβίωσε από τροχαίο)

- Παπα Λάμπρος Αρλέτος που λειτουργεί σήμερα και εξυπηρετεί την Ενορία Αγίου Βλασίου καθόσον η θέση Ιερέως στην Ενορία Αγίου Βλασίου είναι κενή.

 

Επιμέλεια: Κωνασταντίνος Γ. Δημόκα, Σύλλογος Προσηλιωτών, 2016

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία »