Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2016 05:54

Αγία Τριάδα

Βρίσκεται στα Νότια του χωριού και απέναντι από το ποτάμι (Καλαρυτινό ή Ντουβιάκα). Το μέρος που είναι κτισμένο, με τη Συνθήκη του Βερολίνου το 1881, είχε απελευθερωθεί και είχε συμπεριληφθεί στο Ελληνικό Κράτος ενώ το υπόλοιπο χωριό απελευθερώθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1912. επί Τουρκοκρατίας, ο κύριος και μοναδικός δρόμος για τα χωριά Ντοβίσδιανα, Παλαιοχώρι, Πράμαντα κ.λ.π. ήταν από τη Γέφυρα Παπαστάθη-Κοτομίστα-Γυαλί-Τρίκκα-Αγ.Γεώργιος-Παναγία-Βίνιτσα-Νταβέλλα-Μακρυβούνι-Γρεντζιλιές-Σκέζα-Αγ.Τριάδα-Παλαιοπούρναρο-Πράμαντα. Κατά μία παράδοση, μία έγκυος γυναίκα πήγαινε για τη Πράμαντα από τον δρόμο αυτό την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, την έπιασαν οι πόνοι και γέννησε δίδυμα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Αγία Τριάδα. Έτσι αργότερα έφτιαξε ένα εικόνισμα προς τιμήν της Αγίας Τριάδας που αργότερα κτίσθηκε εκκλησία. Στην περιοχή αυτή εγκαταστάθηκαν οικογένειες από Παλαιοχώρι και Προσήλιο με επώνυμο Μπούτζας, διότι είχαν συμμετάσχει στην εξέγερση το 1822 κατά των Τούρκων και κατέφυγαν εκεί για να κρυφτούν. Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή που υποστηρίζει ότι σκότωσαν τον Μεμέτ Αγά πίσω από τον Άγιο Αθανάσιο (τοποθεσία που σήμερα φέρει το όνομα ΜΕΤΑΓΑ).

Ο Ναός είναι πετρόκτιστος με τετράρικτη στέγη με διαστάσεις 7,50μ Χ 5,40μ=40,50τ.μ. και διαστάσεις οστεοφυλακείου 3,80μ Χ 3,20μ=12,16τ.μ. Επίσης στο χώρο υπάρχει νεκροταφείο και τουαλέτες ενώ υπάρχει πέτρινο καμπαναριό με καμπάνα (Δωρεά Χαράλαμπου Τόδουλου). Η εκκλησία διατηρεί ιδιόκτητο βοσκότοπο 43.000τ.μ.

Τον καλλωπισμό του Ναού έχουν αναλάβει οι οικογένειες των Μπουτζαίων με την επίβλεψη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγ. Βλασίου Προσηλίου. Ο Ναός εορτάζει την ημέρα του Αγίου Πνεύματος και γίνεται ημερήσιο πανηγύρι με πολλούς προσκυνητές από το Προσήλιο, τα γύρω χωριά και φυσικά από τα Μπουτζέικα. Σημειώνεται πως υπάρχει χειρόγραφη δωρεά Ιωάννη Μέμου χωραφιού στην Αγία Τριάδα (27/8/1956)

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γ. Δημόκας, Σύλλογος Προσηλιωτών, 22/12/2016